Rólunk

Kedves székelyföldi utazók!

A Falusi  Vendégszeretők Egyesülete Lövéte  nevet  viselő  egyesület  vagyunk. 2007 november  30-án alakult meg egyesületünk és  bejegyzést nyert, mint civil szervezet a falu életében. Megalapításának célja, hogy jogi keretet biztosítson a vendégfogadásnak és közös erővel kedvezőbb eredményeket érjenek el a vendéglátás területén. Egyesület formájában a vendégfogadó családok nagyobb esélyt láttak a polgármesteri hivatal támogatására, másrészt viszont ez a jogi forma lehetőséget  ad támogatások megszerzésére.  Lövéte aktív testvér kapcsolatot alakított ki több magyarországi településsel is, köztük Budakalász, Maglód  és Domaszék, melynek következtében egyre több vendég érkezett a faluba.  Polgármesteri hivatal és egyházi  felkérés alapján néhány önkéntes vendéglátó jelentkezett, akik segítséget nyújtottak a testvér településekről érkező vendégek szállással, étkeztetéssel való ellátásában. Többszőri felkérés után többen kedvet kaptak a vendégfogadásra.  A vendégfogadók mindent megtettek azért, hogy a legjobb kiszolgálást nyújtsanak, egyre szebbé, kényelmesebbé tették lakásaikat és lassan rákészültek a hivatalos vendéglátás formájára is. Az egyesület tagjai végeztek turisztikai tanfolyamot, dolgoznak vendéglátóiparban, egészségügyi ellátásban, tanügyben és vannak nagyon szorgalmas háziasszonyok, akik büszkén jeleskednek a sütésben, főzésben, gyógynövény gyűjtésben.

Lövéte2006.04 038Lövéte2006.04 047DCF 1.0

Lövéte község, a mi falunk,  Székelyföld legszebb  vidékeinek egyik községe,  a Hargita hegység alján, a Kis Homoród mentén  Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti úton Szentegyházától délre 12 km-re fekszik. Hegyes, dombos vidék, katolikus vallású település, 1% hiányával mindenki magyar ajkú, a lakosság száma 3400 körül van.  Itt  bárki otthon érezheti magát akár télen, mikor a székelyek szent hegyét  a Hargitát több méteres hó takarja, avagy a május havában, mikor a Pokollázra a nárcisz illatú fennsíkról kémlelni lehet szép időben a Fogarasi-havasok kéklő csúcsait. A  festői dombok ölelésében fekvő emeletes kőházakról, népviseletéről, szedeteseiről elhíresült község központi dombján áll a barokk stílusban épült falunk temploma.

Lövéte2006.04 048 ok

Fontosabb látnivalóink  a  falu Tájháza, a Népiskola,  Népház, a régi stílusban épült kő házak és a falut szegélyező gyönyörű  tájak.  Nevezetességeink közé tartozik a Sós kút, amely régi idők óta biztosítja a lakosság só ellátását, ami víz formájában tör fel a földből. Lövéte határában lévő Szeltesz és Kirúly völgyében található borvíz források sokasága, ahova szívesen eljárnak a környező falvakból is borvízért. A falu lakossága ide jár gyógyfürdőzni és piknikezni olykor vendégeikkel együtt is.  Hagyományőrző  tevékenységek a hámvarrás, vagy bőrdíszművarrás, kovács mesterség, gazdálkodás, szövés, fonás. A kulturális életben is hagyományos szokásaink vannak. Ez utóbbi közül kitűnik a Kákvirág néptánc együttes, nevét a falu határában lévő nárciszról kapta, a nárciszt  népi nyelven kákvirágként ismerik. a faluban. Elismerést nyert a férfi és női kórus, a fúvós zenekar is. Népszokásainkhoz tartozik a kortársi bálok hagyománya , a házassági évfordulók megünneplése és a farsangi  népszokásaink, székelyruhás és nősember bál. Nem utolsó sorban szeretném bemutatni a háziasszonyok főzési szokásait,akik minden vendéglátáskor megmutatják tudásukat a sütésben, főzésben. Gazdag ételeik közé tartozik a disznótoros vacsora, a báránysült, töltelékes káposzta, tyúkhús leves. De van kapros saláta leves, kokos lepénnyel vagy éppen ordás pitével. A jó gazda nem feledkezik el a szilvapálinkáról sem és étel után a finom házi borról  . A dolgos asszonyok ősszel szilvalekvárt és sok más befőttet készítenek, néhány gazda pedig mézet biztosít a falu lakosságának. Ezért biztosak vagyunk, hogy a vendég ha megtapasztalhassa a vendégszeretetünket, vendégfogadásunkat, barátként fog távozni tőlünk és mindig vissza vágyik Lövétére. Mindezek megtapasztalásáért látogassanak el hozzánk  Lövétére. 

Várjuk szeretettel!

Szórólapunk:

Csillagösvényen